Grondwet met een wankel evenwicht

Het zijn spannende tijden voor geloofsgemeenschappen. Met de verkiezingen in aantocht horen we vanuit meerdere partijen de roep voor een grondwetsherziening. Over welke artikels die moet gaan, is onenigheid. Onder andere artikel 19 (vrijheid van godsdienst en meningsuiting), artikel 181 (financiering van levensbeschouwingen) en artikel 24 (paragraaf 3; levensbeschouwing op school) passeren de revue.

Preambule

Patrick Dewael (Open VLD) haalt in De Standaard (19 maart 2019) en op Radio1 het verlangen naar een preambule (inleiding op de wettekst die de waarden van de staat helder neerzet) boven en schermt met de scheiding van kerk en staat. Eerder al is gebleken dat Open VLD daaronder verstaat dat de kerk/levensbeschouwing helemaal uit de publieke sfeer gehaald wordt.

Caroline Gennez (SP.A) maakte enkele dagen geleden duidelijk dat ze eindtermen wil opleggen aan de levensbeschouwelijke vakken, wat botst op de Grondwet, en de uren facultatief wil maken. Ook daarvoor zou een grondwetsherziening nodig zijn.

Vrijheid van godsdienst

Artikel 19 van de Grondwet stelt dat de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd moeten zijn. Patrick Dewael wil een preambule bij de Grondwet waarin gesproken wordt over, onder andere, gelijkheid van man en vrouw en vrijheid van meningsuiting. Hij wil ook een verregaandere scheiding van kerk en staat, omdat volgens hem, sommige nieuwkomers vinden dat religieuze wetten voorrang hebben op de Grondwet.

Er is in januari 2018 een erg interessant verslag verschenen van de commissie voor de herziening van de Grondwet en de hervorming van de instellingen. Dat verslag handelt onder andere over die preambule en de scheiding van kerk en staat.

Lees het volledige artikel op doorbraak.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.