Spreuken zijn maatschappelijk relevant

Het Bijbelboek Spreuken is maatschappelijk relevant. Dat lees je vanaf de eerste verzen (NBV-vertaling).

Spreuken 1:1-3

Hier volgen de spreuken van Salomo, zoon van David en koning van Israël. Ze bieden wijsheid en zijn een leidraad in het leven, verdiepen het inzicht en bevatten wijze lessen over recht, rechtvaardigheid en eerlijkheid.

De spreuken zijn een leidraad in het leven. In andere vertalingen vinden we in plaats van ‘leidraad’ het woord ‘vermaning’: ‘om bekend te worden met wijsheid en vermaning, om woorden vol inzicht te begrijpen…’ (HSV-vertaling). Een leidraad kan je ook vertalen met discipline. Dat woord heeft een negatieve connotatie gekregen, maar eigenlijk is er niets negatiefs aan. Dat is minder vrijblijvend dan leidraad, lijkt wat lastiger. Het is door keer op keer naar de spreuken te luisteren en er inzicht in te krijgen, dat ze iets zullen uitwerken. Het gaat er niet over dat je ze memoriseert en als een soort google maps gebruikt om te doen wat goed is, maar dat de principes door discipline ingebeiteld raken.

Waarom? Zodat je de verworven inzichten te pas en te onpas kan rondstrooien naar iedereen die het horen en niet horen wil. Natuurlijk niet! We lezen dat de uiteindelijke bedoeling van de spreuken is dat ze leiden tot het uitwerken van recht, rechtvaardigheid en eerlijkheid. Spreuken zijn maatschappelijk relevant! Onderstaande quote is gedeeltelijk parafrase en citaat van Ted VanderEnde (Commentarenreeks op het Oude Testament De Brug; deel Spreuken; p.45):

Ze geven een stevige basis om als individu ethisch om te gaan met anderen en de gemeenschap en maatschappij positief te beïnvloeden en versterken. De relatie tussen de enkeling en zijn of haar gemeenschap moet er één van gerechtigheid en oprechtheid zijn.

Het karakter van het individu beïnvloedt het karakter van de gemeenschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.