Gele hesjes

Tot zonet vond ik dat gele hesjes gedoe maar niets. Het leek me nuttiger dat ze wat bij zouden klussen. Met dat extra centje zouden die zo verfoeide accijnzen op brandstof betaald kunnen worden. Of de betogers zouden tweedehandssites kunnen afspeuren. In plaats van Charleroi of Brussel plat te leggen konden ze dan naar een naburig dorp rijden voor een goedkoper sinterklaascadeau voor de kinderen. Zou wat geld uitsparen om de hogere brandstofprijzen te bekostigen.

Daarbovenop mengen relschopper zich in de betogingen mengen en vernielen zowat alles wat los en vast zit: verkeersborden, bestrating, hekken, politiecombi’s, … Mijns inziens zal de belastingbetaler daar uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd krijgen. Ik acht de kans groot dat dat via een verhoging van de accijnzen op brandstof zal gebeuren.

Nee, ik wist het zeker. Die gele hesjes brachten geen zoden aan de dijk. Deden ze dat laatste maar… Met al dat heen en weer gerij naar Charleroi en Brussel is er extra CO2 uitgestoten en we weten allemaal dat daardoor de aarde opwarmt, de poolkappen smelten en het zeeniveau stijgt. Wat extra zoden zijn dan geen overbodige luxe. Zucht!

 

Maar dus, zonet is dat allemaal veranderd door een kort nieuwsbericht. Ook in Irak, in de stad Basra meer bepaald, zijn zo’n 100 demonstranten in gele hesjes op straat gekomen. Reden? Water en elektriciteit zijn meer niet dan wel beschikbaar en er is een zeer hoge werkloosheidsgraad. Dat zijn nog eens redenen om op straat te komen! Daarenboven moet u weten dat de protesten in Irak al maanden duren, maar dat ze nu meer aandacht kunnen genereren. Ze surfen mee op het ‘succes’ van de gele hesjes.

Ik ben gedraaid als een blad. Ze mogen blijven, de gele hesjes. Laat ze maar demonstreren in Charleroi en Brussel! Op twee voorwaarden: dat ze opkomen voor water, elektriciteit en jobs voor de Irakezen in Basra en dat de relschoppers niets meer in brand steken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.