Het verbond snijden (Exodus 24:8)

In Exodus 24 wordt het verbond tussen God en de Israëlieten ‘gesloten’. Mozes bouwt een altaar, richt twaalf gedenkstenen op (eentje voor elke stam) en laat jonge stieren slachten. De helft van het bloed wordt op het altaar, dat representeert de Heere, gesprenkeld. De helft van het bloed wordt op het volk gesprenkeld. In v.8 staat dat op die manier het verbond ‘gesloten’ wordt. In het Hebreeuws staat er letterlijk ‘gesneden’.

Goldingay (Exodus en Leviticus voor iedereen) maakt gewag van een buitenbijbels document waarin een verdrag tussen Syrië en Assyrië beschreven wordt. Een lam wordt in stukken gesneden en de Syrische koning moet in een gebed zeggen dat hij net zo behandeld mag worden als hij het verdrag verbreekt. Als in Exodus 24 de stieren in stukken gesneden worden en de twee partijen met bloed besprenkeld worden, is het alsof ze zeggen dat ze net zo behandeld mogen worden als die stieren ingeval ze het verbond verbreken. Dat is in essentie ook wat er eeuwen later gebeurde in de periode van de ballingschappen.

Nog enkele eeuwen later werd een nieuw verbond gesloten, waarin een van beide partijen Zichzelf figuurlijk in stukken liet snijden (letterlijk: stierf). Dat verbond kan nooit verbroken worden. In het eerdere verbond verbonden beide partijen zich om te sterven als ze het verbond zouden verbreken. In dit verbond is een van beide partijen al gestorven. En opgestaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.