Als er geen belemmeringen qua tijd, financiën, mensen, … zijn, hoe ziet onze kerk er dan over 7 jaar uit? Begin maar vast te dromen!

Leiderschapspijplijnpijplijn

Dit is een zeer belangrijk concept als het gaat over missionaire leiders vermenigvuldigen. Leiders groeien niet aan de bomen. We zien dit erg duidelijk in evangelisch Vlaanderen. Het grootste deel van de gemeenteleiders is 50+ en daarna komt de grote leegte. Kan dit concept ons helpen?

Als we leiders willen vormen, is het nodig dat we met mensen op stap gaan. Mensen moeten begeleid worden, er moeten relaties gebouwd worden, er moet geestelijk ouderschap zijn (daarover dadelijk meer), … Een spoedcursus van enkele avonden volstaat niet om een leider te vormen! Wij weten dit in theorie, nietwaar? Wat staat ons in de weg om het anders te doen? Te weinig visie, tijdsgebrek, onaangepaste kerkstructuren? Hier moeten we eens ernstig over nadenken en een en ander op losse schroeven durven zetten.

 

Motor

De motor die ervoor zorgt dat de leiderschapspijplijn in gang komt, zie je bij het gecombineerde symbool in het midden. Wie min of meer hetzelfde denkt als ik, ziet er symbolen in van de vrijmetselaars of het oog ‘God ziet u, hier vloekt men niet’. Geen paniek, zulke zaken heb ik tot hiertoe niet gevonden bij Nederland Zoekt!

De motor bestaat uit drie symbolen:

driehoek: Informatie – Imitatie – Innovatie. Bij het trainen van leiders is het belangrijk om informatie te geven, maar hen ook de tijd te geven om te imiteren (waarin ben jij te imiteren?). Daarna kunnen ze zelf aan de slag door te innoveren.

leiderschapsvierkant: Hoe begeleid je mensen van ‘Ik doe het, jij kijkt’, over ‘Ik doe het, jij helpt’ en ‘Jij doet het, ik help’, naar ‘Jij doet het, ik kijk’?

leercirkel: Zie leergemeenschap 1 over kairos

Mooie theorie… nu de praktijk nog!

 

Wat kan

Hoewel ik geen dromer ben, is dit toch een fijne tijd… drie kwartiertjes naar buiten, mogelijkheid om rustig na te denken, te bidden, ideeën te laten groeien. Wat kan? Ik zie vooral veel beweging. Ik zie leiders die leiders vormen. Ik zie een kerkstructuur die dit gemakkelijker maakt. Ik zie de kerk veel meer functioneren als een familie dan nu het geval is. Wanneer we terug in het team zitten en delen wat we bedacht hebben, blijken onze ideeën redelijk gelijklopend te zijn. We verlangen naar kringen die meer als huddels gaan functioneren. We zouden het prachtig vinden als daaruit missionaire leiders voortkomen. We willen meer leven als een familie.

In de namiddag laat ik de ‘Tsjoe tsjoe wa’ over mij heen komen. Ik zie nu ook een nieuwe internetrage voor eind 2015: ‘Als je eens wil opvallen, doe dan gewoon niets’. Dromen mag!

 

Samen eten, oikos en geestelijk ouderschap

De theorie over oikos kregen we in de loop van de dag. Bij het avondeten krijgen we een stukje van de praktijk te zien. Een man of dertig verzamelt bij Rudolf en Akke thuis voor een maaltijd. Lekker druk is het wel. Het idee is: ‘Eten moet je toch doen, dus kan het ook samen.’ Ondertussen bouw je aan relaties, vorm je een breder gezin (oikos), …’ Wij (mijn vrouw en ik) zijn dit idee best wel genegen en willen ons gezinsleven niet enkel voor onszelf houden. We willen ons leven graag delen met anderen… hoewel dertig net iets te veel is voor ons huis.

Een oikos (huisgezin) vormen met andere leiders (of leiders in spe) in de kerk… het heeft wel iets. Net omdat het gewoon is. Het is geen spectaculair, allesvernieuwend idee, maar een eenvoudige manier van leven. Geestelijk ouderschap is net zoiets. Zoals Paulus voor Timotheüs fungeerde als (geestelijke) vader, mag ik ook voor iemand anders fungeren als geestelijke vader.

 

Avondlijke discussie

De vrije avond in ons huisje in Norgerberg draait uit op een discussie-avond. Hoewel dag 2 in het kader van dromen staat, stellen we toch al een documentje op onder de naam ‘doelen LG2’. De basis voor dag 3 wordt al gelegd. We willen niet per se tegendraads zijn, hoor… het gebeurt gewoon.

 

Morgen dag 3: wat zal?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.