De ochtend in camping Norgerberg, op 20 kilometer van Assen: spek (bacon voor de Nederlanders) met eieren. Je kan een dag slechter beginnen!

Dag 2: Wat kan

Deze dag staat in het kader van ‘dromen’. Hoe ziet je kerk eruit over zeven jaar, op vlak van discipelschap? We wisten niet goed wat we hiervan moesten denken, omdat we dat traject van dromen eigenlijk al afgelegd hebben; er is al een visie voor de komende jaren. Anderzijds zagen we wel dat er op vlak van discipelschap aan onze visie nog een en ander ontbrak. Momenteel probeert de kerk discipelen te maken, terwijl discipelen eigenlijk de kerk vormen. Discipelen maken, mag geen extra activiteit van de kerk zijn; kerk zijn start met discipelschap. We werken vaak verkeerd om.

Kairos

Eerst tijd voor kairos. Dat klinkt voor sommigen misschien als een of andere yoga-houding. Niets is minder waar! Kairos (Grieks voor ‘tijd’) wordt in het Nieuwe Testament gebruikt om aan te geven dat het tijd is voor iets (bvb: oogsttijd, tijd voor het koninkrijk, …) en het geeft ook een bepaalde tijdsperiode aan. Nederland Zoekt legt hier toch aardig wat nadruk op: Ga op zoek naar wat God tegen jou zegt en doe er ook iets mee. Ik vond het interessant om hierover na te denken. Meestal ga ik specifiek op zoek naar wat God zegt als ik voor moeilijke beslissingen sta. Dat doe ik veel minder op andere momenten. We kregen de opdracht om in groepjes (huddels) na te denken over de vraag: ‘Wat zegt God tegen jou door hetgeen je al gehoord hebt tijdens de leergemeenschap?’ Daarna werd hierover gepraat en nagedacht: ‘Hoe kan dit in de praktijk omgezet worden?’. Dat was nuttig en goed. Tijd nemen om zaken te overdenken: ‘Is het tijd voor iets? Wat maakt God mij duidelijk?’ Eerlijk gezegd ben ik daarin nog op zoek naar een gebalanceerde houding, maar ik denk dat je door dit consequent te doen, een houding creëert van openheid voor aanpassing, correctie, wending in je leven. Dat is trouwens een belangrijk onderdeel van zo’n huddel: aanspreekbaarheid. Geef anderen de mogelijkheid om je aan te spreken, om jouw leven te onderzoeken, te sturen, … Dat kwam er voor mij echt uit als opdracht: ‘Zoek mensen die jou kunnen aanspreken’. Als alle leiders in kerken aanspreekbaar zouden zijn, dan zou het kerkelijk landschap veel meer lijken op wat God voor ogen heeft.

Uitnodiging – uitdaging

Enkele sleutelwoorden in het nadenken over de vraag hoe je als gemeente of individueel van het ene kwadrant naar het andere gaat.

uitdaging uitnodiging

– Een ‘knusse cultuur’ heeft geloof nodig: God voorziet als we stappen (stapjes) ondernemen richting discipelschap, verandering.

– Een ‘apathische cultuur’ heeft hoop nodig: God kan uitzichtloze of schijnbare dode situaties omvormen tot iets levends. Het traject verloopt via geloof.

– Een ‘ontmoedigende cultuur’ heeft genade nodig: God wil het voor ons doen; we moeten niet altijd alles zelf willen doen.

Wat kan

Dromen… Het belangrijkste onderwerp van de dag. Wie mij kent, weet dat ik niet zo’n dromer ben. Moeilijke oefening dus. We hebben als team vooral geprobeerd onze visie te koppelen aan discipelschap. Hoe kunnen we in onze visie het werken aan een cultuur van discipelschap verwerken? Hoe kunnen we discipel zijn laten primeren op de andere activiteiten van de kerk? We vonden eensgezindheid over een aantal punten. We zien missiegemeenschappen, groepen die gebouwd zijn rond een gemeenschappelijke passie (bvb: jeugdwerk, voedselbedeling, zendingsproject, …) als heel belangrijk. Door naar buiten gericht te zijn, wordt een groep gevormd. Binnen zo’n groep kan er heel actief gewerkt worden aan zaken als aanspreekbaarheid, … We zijn op dag 2 gestruikeld over de snelheden waarin we met missiegemeenschappen willen beginnen. Toen we ’s avonds op een zonnig terrasje zaten te eten, liep de discussie nog steeds en we zijn niet tot een consensus gekomen. Enerzijds jammer, maar anderzijds heeft het bijgedragen in het eerlijk durven zijn tegen elkaar. Zo ontzettend belangrijk!

Rust

De mogelijkheid om ’s avonds nog een missiegemeenschap te bezoeken (en te zien hoe zoiets in de praktijk loopt), heb ik aan mij voorbij laten gaan. Ik had tijd nodig om rust te zoeken… en vond die in de Langeloërduinen. Heerlijke plek.

Wordt vervolgd…

Advertenties

2 reacties op ‘Vlamingen zoeken discipelschap in… Nederland (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.