Vlamingen die het in Nederland gaan zoeken… kan dat wel goed gaan? Afgelopen donderdag tot zaterdag namen wij met een team uit onze gemeente deel aan een leergemeenschap (georganiseerd door Nederland Zoekt…). Onder leergemeenschap mag je een mix van input en praktijk verstaan. Het is dus geen conferentie, waarin je volgestouwd wordt met theorie. Er is theorie, maar de nadruk ligt op de praktijk. Gelukkig maar! We hebben ervaren het niet alleen drukke, maar ook intensieve dagen zijn. Dat zal duidelijk worden in mijn neerslag.

Thema van deze leergemeenschap was discipelschap en hoe je een cultuur van discipelschap in je kerk kan brengen. Ik verwijs graag naar de legendarische Jan Becaus: Da’s gene kattepis (https://www.youtube.com/watch?v=DdWoR3xG_Wc).

Vandaag mijn indrukken over dag 1, morgen over dag 2, overmorgen over dag 3.

Dag 1: Wat is

Assen is ongeveer vier uur rijden vanaf Kortrijk (als er geen file is) en al een flink eind richting het noorden van Nederland. Vijf teams, in totaal ongeveer twintig mannen en vrouwen, verzamelden daar. Eigenlijk was dat best fijn. Vroeger werden de leergemeenschappen met meer teams georganiseerd. Ik kan niet vergelijken, maar dit lijkt me beter. De kennismaking verliep zonder ijsbrekers of andere spelletjes (pluspuntje voor Nederland Zoekt…) en op de maaltijd die volgde, kon niets aangemerkt worden. Eén van onze teamleden kampte daarna weliswaar met krampen, maar of de oorzaak in het zopas genuttigde voedsel gezocht moet worden, is ons niet duidelijk geworden. Het kan ook met heimwee te maken gehad hebben…

Terzake! ‘Wat is’ is het onderdeel voor dag 1. We hebben al een visie voor onze kerk. Daar is de laatste twee jaar over nagedacht. Heeft het dan nog nut om na te denken over ‘wat is’, de stand van zaken in onze kerk? Ja dus. De uitdaging lag erin om specifiek na te denken over hoe het gesteld is met discipelschap in onze gemeente… via een SWOT-analyse. Er was in ons team behoorlijke eensgezindheid over de knelpunten en de mogelijkheden.

Over onderstaande matrix was ook wel een en ander te doen.

uitnodiging-uitdaging(bron: https://josdouma.wordpress.com/2013/08/21/predikanten-zorgen-voor-een-knusse-cultuur)

Het is misschien te eenvoudig om je kerk hier helemaal in te passen, maar het geeft toch een aardig beeld. Is je gemeente vooral een gemeente waarin je via preken of Bijbelstudies veel ‘uitnodiging’ krijgt (God wil met je verbonden zijn), maar waarin de uitdaging wat achterwege gelaten wordt, omdat het anders te dwingend wordt? Dan krijg je een knusse gemeente, waarin gemeenteleden consumenten worden. Het is gezellig, als ik maar kan kiezen wat ik al dan niet doe. De vraag kan je op gemeenteniveau stellen, maar ook op individueel niveau. Waar pas jij?

Dé grote vraag die na dag 1 bleef hangen bij mij: ‘Hoe kan je van het ene kwadrant naar het andere? Hoe kan je dat op individueel niveau en op gemeenteniveau?’

Wordt vervolgd…

Advertenties

Een reactie op “Vlamingen zoeken discipelschap in… Nederland (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.