Rechtlijnig én genuanceerd

Mgr. Léonard heeft in zijn nieuwe boek een aantal uitspraken gedaan over aids. Eerst en vooral moet duidelijk gemaakt worden dat de zinnen die telkens weer in de media opduiken uit een hele passage genomen zijn. Het is dus goed eerst de passage te lezen (http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=95092) en dan pas conclusies te trekken. Zo heeft mgr. Léonard het alleen over aids ten gevolge van regelmatig wisselende seksuele contacten van volwassenen. Over andere redenen waarom mensen aids krijgen, heeft hij het niet. Het is duidelijk dat een aantal prominenten vroegtijdige conclusies getrokken hebben toen ze spraken over baby’s met hiv.

Ten tweede moeten we begrip tonen voor het feit dat mgr. Léonard rechtlijnig wil zijn en zijn meningen, gebaseerd op zijn geloof, wil verkondigen. Alle respect daarvoor! Gelovigen hebben meningen die wel eens afwijken van niet-gelovigen. Dat is inherent aan geloven en wordt hoe langer hoe minder begrepen door veel media en politici. Het is absoluut nodig dat wij vrijmoedig zijn om ons geloof en daaraan gekoppelde meningen te verkondigen.

Anderzijds willen we de kerk oproepen tot genuanceerdheid en voorzichtigheid. Door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden wordt de kerk (en bij uitbreiding het christelijk geloof) met argusogen bekeken. Net omdat men zo op de vingers van de kerk kijkt, moet de kerk, en christenen in het algemeen, haar woorden wikken en wegen. Misschien is het beter om bepaalde thema’s een tijd onbesproken te laten. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Of misschien was het antwoord van Paus Johannes Paulus II op de vraag of aids een straf van God was, nog wel het meest genuanceerd: ‘Het is erg moeilijk Gods bedoelingen te kennen.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close